Domsko življenje

DOMSKO ŽIVLJENJE ALI ŽIVLJENJE V DOMU ALI KULTURA BIVANJA

Življenje v študentskem domu je življenje v skupnosti mladih. Pravila bivanja v domu ureja domski red, ki si ga lahko preberete tu.

V študentskih domovih nas biva precej in sami smo nosilci dobre kulture bivanja. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj ključnih informacij o naših domovih in kako izgleda življenje v njih.

domovi

Bivanje v zavodu se razlikuje od doma do doma. Študentski dom Ljubljana ponuja več različnih vrst nastanitev za študente. Celoten seznam domov si lahko ogledate na spletni strani zavoda.

Nekaj osnovnih informacij o domovih:

Ne-apartmajski domovi

Domovi 1, 3, 4, 7, 8, 9, 10, AK in GERBIČEVA imajo za bivalno enoto sobo z dvema posteljema, kuhinje in kopalnice pa si stanovalci v nadstropju delijo. Za te domove je značilna večja mera druženja med stanovalci ter večja dinamika bivanja. So najcenejši domovi, so pa zato najbolj ”študentski” in živahni

Apartmajski domovi

imajo za bivalno enoto apartma, kjer si dve ali več sob deli skupno kuhinjo in kopalnico. Značilnosti se razlikujejo od doma do doma. Tudi družabno življenje v domovih se razlikuje od doma do doma. Starejši domovi so cenejši, novejši pa ponujajo večji bivanjski standard.

Apartmajski-tip

Domovi srednjega bivanjskega standarda – domovi 11, 13, 14, ŠD3, ŠD4, Ilirska, A, B, C, D, Topniška.
Domovi najvišjega standarda znotraj ŠDL – domovi Litostroj, FDV, Poljanska in VŠZ.

Tihi domovi – domovi 2, 5, 6 in 12 so po domskem redu označeni kot tihi domovi. Tihi domovi imajo stroga pravila bivanja, ki omejujejo obiske in druženja. Za sprejem v tihi dom je potrebna vloga in zaveza, da stanovalec ne bo kršil pravil bivanja, kot so obiski in glasne aktivnosti ter druženja po 22 uri. Bivanje v tihih domovih priporočamo tistim, ki se teh pravil nameravajo tudi držati.

KULTURA BIVANJA

Ker nas je v domu veliko je ključni del bivanja v zavodu medsebojno sporazumevanje in prilagajanje eden drugemu. Študentje si bivanje v sobi ali apartmaju uredimo v soglasju s sostanovalci – za dobre odnose v domu smo odgovorni sami.

Načela, ki jih pri bivanju med sostanovalci spodbujamo so naslednja:

 1. V domu nisi sam in tega se zavedaj.
 2. Zavedaj se tudi, da boš kdaj moral potrpeti in se prilagoditi.
 3. Konflikte rešuj sporazumno, ne hišnik, ne predstavnik in ne uprava nista tvoja mati
 4. Če umažeš – počisti,
 5. Konflikte rešuj sporazumno, ne hišnik, ne predstavnik in ne uprava nista tvoja mati
 6. Če razdeješ – pospravi,
 7. V domu pozdravi vsakogar, tudi če ga ne poznaš,
 8. Spoznaj sosede, saj boš slej ali prej rabil njihovo pomoč,
 9. Če te kaj moti – to povej.
 10. Udeležuj se domskih sestankov, da boš na tekočem. 

Stene domov so tanke in tega kmalu ne bomo spremenili. Obvezna oprema vsakega študenta v domu so čepki za uho. Okvare v domu prijavljaj na MojŠtudent, da bo hišnik vedel kaj manjka. Ko se vseliš v dom se včlani v skupino doma, da boš obveščen o vseh stvareh glede doma. Vsak dom ima namreč svojo Facebook skupino.

SREDSTVA DOMA

Vsak dom lahko zbira sredstva za svoje delovanje. Predstavnik doma v začetku leta pripravi finančni plan in zanj zbere podpise. Sredstva lahko domovi koristijo za urejanje skupnih prostorov, druženja, nakup inventarja in financiranje aktivnosti, ki so jim zanimive – npr. nakup domskih majic, prijavnine za športne discipline Majskih iger. 

bag, money, wealth-147782.jpg

RECEPTORSKA SLUŽBA

V vsakem domu se izvaja 24-urna receptorska služba. Receptor doma ima delovno mesto na vhodu doma in skrbi za stalno povezavo z glavno recepcijo zavoda. Delo receptorja doma lahko opravljajo vsi stanovalci tistega doma in je plačano po minimalni urni postavki.

Receptor ima naslednje naloge:

 • Skrbi za informiranje stanovalcev, komunikacijo s hišnikom in predstavnikom.
 • Skrbi za vhodna vrata,
 • Sprejema klice recepcije zavoda,
 • Praviloma skrbi za domski inventar in ključe do skupnih prostorov
 • Opravlja obhode po domu.
 • Morebitne dodatne naloge, ki jih naloži zavoda ali se dogovori dom.

Navodila za opravljanje dela receptorja v domu najdeš tu. Za razporejanje receptorskega dela skrbita namestnik doma in predstavnik doma.

DOMSKI DOGODKI:

Domovi si lahko organizirajo dogodke za stanovalce in si tako popestrijo bivanje. Pri predstavniku doma preveri, če tvoj dom organizira druženja za stanovalce.

SLIKE: Kulturne slike – npr kalčo, pikado po domovih, kavni dnevi.