naši projekti

NAŠI PROJEKTI

Kot organizacija, ki se ukvarja z zastopanjem študentov v njihovem bivalnem okolju se predvsem osredotočamo na obštudijske dejavnosti, ki poskrbijo za dinamično in razgibano bivanje.

Vsako leto Študentski svet stanovalcev ustanovi organizacijsko ekipo ŠSS, ki za vse stanovalce pripravlja večje in manjše dogodke. Dogodki delimo na tri sklope: zabavne, športne in kulturne. Na te sklope se deli tudi naš največji projekt – Majske igre.

zabava

Majske igre so vseštudentski festival, ki poteka v mesecu maju. Njegove korenine segajo v leto 1983, ko so se začeli povezovati prvi stanovalci, z namenom da bi za svoje sostanovalce pripravili predizpitno športno sprostitev. Majske igre so z leti rasle in letos praznujejo že 39. obletnico, kar jih uvršča med najstarejše tovrstne študentske festivale v Evropi.

Danes Majske igre predstavljajo tritedenski festival zabave, kulture in športa, ki se ga skupno udeleži več 10 tisoč obiskovalcev. Dogajanje vključuje štiri večje koncerte, 7 kulturnih večerov in tekmovanje udeležencev v več kot 30 športih, kar predstavlja glavnino tritedenskega dnevnega dogajanja.

Celotno dogajanje v celoti organiziramo stanovalci sami, s pomočjo zavoda ŠDL. Majske igre so v prvi vrsti namenjene našim stanovalcem a z veseljem medse sprejmemo vsakega športa, kulture ali zabave željnega udeleženca.

Če na Majskih igrah še nisi bil, predlagamo, da o njih povprašaš starejšega cimra ali sostanovalca. Zagotovo ti bo imel veliko za povedati.

Trenutni nosilci naslova zmagovalcev zadnjih Majskih iger držijo stanovalci DOMA 1 v Rožni dolini.

Več informacij o Majskih igrah najdeš na spletni strani www.majske-igre.si

Zabava

Pustovanje v rožni dolini

Že od leta 2001 na pustni torek stanovalci domov organiziramo Študentsko pustovanje v Rožni dolini, ki je naš drugi največji projekt. Na pustni torek že zgodaj zjutraj po študentskih domovih zaigra harmonika v okviru pustne budnice. Dnevni program se nadaljuje s tradicionalno povorko pustnih mask v Rožni dolini, vse skupaj pa se zaključi s pustnim rajanjem na koncertu. Domovi prav tako tekmujejo za najboljšo domsko masko.

Naslov najboljše pustne maske trenutno držijo stanovalci doma A s Kardeljeve. Žirijo so prepričali z izjemno dodelano masko astronavtov.

Kultura

Revija na svoji zemlji

Študentski svet stanovalcev že od leta 2002 dvakrat do trikrat letno izdaja revijo Na svoji zemlji, ki je interno glasilo stanovalcev zavoda. Prva izdaja je po navadi primarno namenjena brucem, sicer pa obe izdaji obravnavata aktualne problematike iz študentskih domov, potopise, zabavne teme, prostor pa se najde tudi za satiro in literarne članke.

Kot pri vseh naših projektih želimo prek revije spodbujati angažiranost in vključenost študentov ter jim omogočiti pridobivanje izkušenj na različnih področjih. Če želiš tudi prispevati kakšen članek, se nam javi na kultura@ssvets.si

Zadnjo izdajo revije najdeš spodaj.

Zabava

Ekskurzija v planico

Študentski svet stanovalcev vsako leto organizira enodnevni izlet in ogled ekipne tekme smučarskih poletov v Planici za stanovalce in njihove prijatelje. Greš z nami letos tudi ti?

Kultura

Menza Stand up

Vsako leto Študentski svet stanovalcev organizira vsaj dva STAND UP večera. V prejšnjih letih so bili z nami tudi Vid Valič, Sašo Stare, Marko Žerjal itd. Komiki pravijo, da gredo najraje med študente, saj ne rabijo niti malo paziti kaj povedo – tudi najtemačnejše zadeve. ŠSS vedno zagotovi študentsko ceno za vstopnino in tudi kakšen vrček piva.

Kultura

Kultura v menzi

V menzi organiziramo tudi kulturne večere, razstave in okrogle mize glede aktualnih tem. Pogostost dogodkov je odvisna od pobud, ki jih prejmejo predstavniki domov. Tradicionalno na teh prireditvah radi dajemo priložnost mladim, neuveljavljenim kulturnikom in umetnikom.

Družabno življenje v domu

Poleg vseh projektov si domovi podobne športne, kulturne in družabne dogodke organizirajo sami. Ti dogodki so namenjeni samo stanovalcem tistih domov in povsem odvisni od angažiranosti posameznega doma in želj stanovalcev.